masker

Zwijgplicht (2013)

Psychologische thriller

Profwielrenner Ties Engel wordt onder verdachte omstandigheden aangereden. Fanny vertrekt naar Milaan om het ongeluk van haar broer te onderzoeken.

 

zwijgplicht

De assistent (2011)

Psychologische thriller

Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 1046 0

In Marseille is een seriemoordenaar actief. Fanny Engel raakt ongewild bij de zaak betrokken.

De assistent

De leugenaar (2010)

Psychologische thriller

Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0819 1

Aan de Côte d'Azur verdwijnt een Brits meisje. De Nederlandse Len wordt verdacht, maar hij ontkent. De Franse recherche schakelt menselijke leugendetector Fanny Engel in.

De leugenaar

De gunsteling (2008)

Roman

Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0277 9

Socialiste Elizabeth Tudor arriveert in 1997 in Downing Street, met een frisse kijk op linkse politiek. Een oud koningsdrama in een modern jasje.

De gunsteling

Braaf meisje (2002)

Roman

Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 90 388 5920 1

Leerkracht Susan onmoet een nieuwe liefde, maar haar verleden blijft opspelen.

Braaf meisje

(fragment Braaf meisje)

Als ik na het kerstdiner in de lerarenkamer kom met borden overgebleven flensjes en chocoladecake, stormt Mannie, die de administratie doet, naar binnen. Ze zwaait met haar armen en roept: 'Bel de politie, bel de politie.' Dat hoef ik al niet meer te doen, want ze doet het zelf al. Ik ga voor het raam staan. Buiten staat een joods en een Marokkaans gezin de Palestijnse kwestie uit te vechten. Met een dobermann en een kale kerstboom.

'Die hebben natuurlijk ook niks met kerst,' zegt Marieke, die naast me komt staan. Ze draagt twee glinsterende kerstballen in haar oren en heeft een rood gewei op haar hoofd.

(Fragment De gunsteling)

Gezeten aan de keukentafel neemt Elizabeth de telefoon op.

'Hallo?'

De woordvoerder van het Witte Huis neemt niet eens de moeite om haar te begroeten. Hij eist een verklaring, hij wil nu ogenblikkelijk weten waarom de Britten een beleidswijziging hebben doorgevoerd waarbij het opeens kosher is geworden om te onderhandelen met terroristen.

'Ik begrijp niet wat u bedoelt.'

'Ik heb het over generaal Essex,' buldert de stem door de telefoon. 'Uw commandant. De man die gisteren aan de oever van de Helmand-rivier een gesprek van een klein uur had met de leider van de Taliban-rebellen. Ontkennen heeft geen zin, minister-president! Ik heb de satellietfoto's van die historische gebeurtenis voor me liggen!'

(fragment De leugenaar)

'U speculeert,' roept advocaat Brouwer weer, veel geagiteerder ditmaal. 'Welke stenen kade heeft u het over? Wáár is ze gestruikeld? Wáár zijn de bloedsporen? Wáár is haar lichaam, nu we het er toch over hebben? Wie zegt mij dat het kind niet naar Zanzibar is afgereisd, omdat ze ruzie had met haar moeder, ik noem maar wat?'

'Nu speculeert u,' zegt luitenant Minot.

'Misschien had ze teveel gedronken,' herneemt Patrick Julien.

'Misschien heb jij iets in haar drankje gedaan,' zegt Minot.

'Misschien is ze wel door aliens ontvoerd,' mompelt Brouwer.

'Misschien heb je die avond van tevoren gepland. Had je met Chloë afgesproken, Len? Wist ze dat je kwam?'

'Ik ben niet teruggegaan naar St-Tropez,' zegt Len stuurs.

Dat liegt hij.

(Fragment De assistent)

'Mevrouw, mevrouw,' zegt hij. 'Ik weet wat er aan de hand is. Er is iets ergs gebeurd in de oude haven. Ik heb het net van mijn neef gehoord.'

Ontzet draai ik mijn stoel naar hem om. Op hetzelfde moment hoor ik een ronkende motor snel dichterbij komen. Ik kijk omhoog. Een politiehelikopter vliegt laag over in de richting van Marseille.

Mijn hart begint van het ene op het andere moment te bonken in mijn borstkas.

'Jezus,' zeg ik tegen de man. 'Weet u wat er is gebeurd?'

'Dat wist mijn neef nog niet. Maar de politie heeft alles afgezet. Er mag niemand meer bij. En er zijn gewonden. Mijn neef heeft vanuit zijn zaak de ziekenwagens en politieauto's voorbij zien komen, in colonne, met loeiende sirenes. Daar is iets niet goed. Helemaal niet goed.'