masker

Saskia Profijt

Saskia Profijt (1967)

Ik heb Engelse taal- en letterkunde gestudeerd en in Dublin, Liverpool en Amsterdam gewoond. Ik heb gewerkt als vertaler en creatief schrijver, als webdesigner, als juf op school en als medewerker in de naschoolse opvang. Ik heb in verschillende gedaanten op het podium gestaan, o.a. als singer-songwriter en als acteur (het laatste met onvoorstelbaar weinig succes).

Schrijven

Schrijven durfde ik pas nadat ik een literatuurwedstrijd van de ELLE won. Na twee romans ben ik overgestapt op het schrijven van literaire thrillers: een internationaal genre, waar ik bovendien zelf verzot op ben. De vaste vorm van het genre geeft me een richtlijn waaraan ik me vervolgens kan onttrekken.

Invloeden

Diepe indruk heeft Wuthering Heights van Emily Brontë op me gemaakt (tijdens mijn studie kon ik de speech van Heathcliff na Cathy's dood citeren ('Be with me always - take any form - drive me mad! Only DO not leave me in this abyss, where I cannot find you!'), zie, ik kan het nog steeds een beetje). Ik houd van romantiek, van verbeeldingskracht en van gemoedelijke onaangepastheid; daarom houd ik van Shakespeare, van Oscar Wilde, van de gedichten van Walt Whitman en het leven van de tragische Lord Byron. Mijn favoriete thriller is Bleak House van Charles Dickens, waar de allereerste detective zijn opwachting maakt in de vorm van de onsterfelijke droogkloot inspecteur Bucket.